Баба Марта носи променливо време – с чести превалявания и

...
 Баба Марта носи променливо време – с чести превалявания и
Коментари Харесай

Въпреки снега, Баба Марта идва със слънце

 

Баба Марта носи изменчиво време – с чести валежи и промени на температурите.

През първото десетдневие от месеца, макар честите промени, температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Месецът ще стартира с най-вече слънчево и топло време с оптимални температури сред 13° и 18°, макар петъчния сняг.

До средата на десетдневието температурите ще останат високи, само че тук-там ще има слаби валежи от дъжд. Около 5-6 март ще има възможност за по-значителни превалявания и температурите ще се намалят. Вероятност за сняг ще има основно в нощните часове, тук-там в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна завивка.

След краткотрайно прекъсване на преваляванията, през идващите дни ще има валежи с друг обсег и активност, оповестява Нова Тв. Температурите едва ще се двоумят към стойности, близки и малко по-високи от нормалните.

В началото на второто десетдневие температурите ще се намалят още малко и до края на интервала ще бъдат близки и даже малко по-ниски от естествените. Времето ще се задържи динамично, с условия за превалявания, изключително през първата половина и в края на десетдневието, като при прекосяването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще минава в сняг.

През третото десетдневие температурите последователно ще се покачват, само че въпреки всичко ще остават близки до междинните за интервала. По-голяма е вероятността за превалявания през първите дни на десетдневието.

Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета ще е сред 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – сред 6 и 9°, а в планините – сред минус 8 и минус 3°.

Най-ниските температури ще бъдат сред – 8° и – 3°, а най-високите – сред 20° и 25°.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в равнините е сред 40 и 60 л/кв.м, в планините – сред 60 и 90 л/кв.м.

Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 3 ч. и 50 мин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР